Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

image

Franciaország a történelmi, természeti látványosságok és a gasztronómia eldorádója. Ahogy az ország gasztronómiája nem alkot egységes egészet, úgy az északi területeké sem; régiónként más és más az, amit mi „francia konyhaként” emlegetünk. Megunhatatlan változatossága pont a régiók természeti adottságaiban, a kapcsolódó növénytermesztésben, állattartásban, így a jellegzetes helyi ételekben, italokban keresendő. Észak-Franciaország sokszínűségének felfedezése okot ad egy kis álmodozásra…

Ha Franciaországot egy képzeletbeli harmadolóvonallal felszeletelnénk, az északi harmadra Champagne-Elzász-Lotaringia, Párizs és az azt körülölelő île-de-France, a Loire vidéke, a Centre régió, Bretagne, Normandia, Nord-Pas-de-Calais és Picardia területe jutna. Együttesen egyetlen dolog közös ezekben a régiókban; a hatalmas kontraszt.

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

A belga határ felől emelkedő Ardennek elsősorban vadhúsairól híres, bár a helyiek szíve a sertéshez húz. Elzász és Lotaringia térsége között ez jelenti a kapcsolódási pontot. Elzász a libamájpástétom, a sertéshúsfeldolgozás, a savanyúkáposzta, és nem utolsósorban a sör hazája. Ezen a vidéken már a gallok is ittak sört, de amikor a rómaiak megjelentek boraikkal, a sör a matrózok italává züllött. Romlandósága miatt eleinte csak kis mennyiségben főzték, de az 1800-as évek végén, a pasztörizálás feltalálásával, a keserű ital hosszabb ideig is eltarthatóvá vált, így kezdetét vette az ipari sörgyártás. A sörfőzés elzászi fellegvára a mai napig az 1740-ben alapított, Strasbourg egyik elővárosában működő, Schutzenberger sörgyár.

Elzász büszkesége többek között a choucroute, azaz a füstölt sonkával, kolbásszal, sóban pácolt lapockával, különféle kolbászokkal tálalt savanyúkáposzta. Choucroute-ot javasolt ún. winstub-ban rendelni. Ezzel két legyet is ütünk egy csapásra; hamisítatlan ízeket kóstolhatunk, valamint betekintést nyerünk egy olyan hangulatos kis borozó világába, ahova a helyiek a kezdetektől beszélgetni, házias ételeket enni, nem pedig hangosan kiabálni járnak. A winstub szó szerint borszobát jelent. Már a középkorban létjogosultsága volt, mivel a bor nehézkes szállítása miatt a termelők igyekeztek azt helyben, winstub-okban értékesíteni azt. Miután az 1800 évek végén a németek megszállták Elzász-Lotaringia térségét, a Strasbourg környékén állomásozó németek esténként a sörözőkben tivornyáztak. Annak érdekében, hogy maguk közt tölthessék estéiket, a franciák sorra nyitották a borozóikat.

Elzász borai és pálinkái (eau de vie) egyaránt világhírűe, de lotaringiai szomszédaik is nagy pálinkafőző mesterek. Elzász leghíresebb gyümölcspálinkája cseresznyéből, Lotaringiáé mirabella szilvából készül.

Lotharingia más kincseket is rejt: aquiche lorraine, azaz a lotaringiai quiche, a franciák pizzája, mely egy klasszikusan egyszerű, de mégis különleges, omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel, - napjainkban már - sajttal, sonkával, füstölt szalonnával megrakott tojásos-tejfölös lepény. Az édességek birodalmában Lotaringiát két - a madeleine és a rum-baba -, Elzászt pedig egy nagykövet - a kuglóf - képviseli.

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Párizs igazi modern metropolisz, a kulinária Mekkája. Az Eiffel-tornyot körülölelő húsz kerület temérdek látványosságot és gasztronómiai élvezetet rejt. Párizs a kifinomult élvezetek fővárosa; konyhaművészetének titka elsősorban az alapanyagok tiszteletében rejlik. A pékségek ropogós baguette-je, a zöldséges friss portékája, a széles választékot kínáló sajtboltok termékei, a művészi alkotásokkal vetekedő cukrásztermékek mind-mind akaratlanul hozzászoktatják az átlagembert a minőséghez. Az éttermekről nem is beszélve! Kétszáz éve, az első párizsi éttermek létrejötte óta, virágzik itt a gasztronómiai élet, azonban az étteremben étkezés csak a második világháború után kezdett szabadidős tevékenységgé, majd hétköznapi “árucikké” válni.

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Tovább haladva a gyarmatok egykori kapuja, Nantes felé betekintést nyerhetünk egy kikötőváros modern életébe. A Loire partjára épült Nantes 50 kilométerre fekszik a 992 kilométer hosszú folyó atlanti-óceáni tölcsértorkolatától. Nantes történelmi központja a mai napig az a vár, melyet II. Ferenc bretagne-i herceg a XV. században építtetett. Gyümölcsökben és zöldségekben nem szenved hiányt ezt a vidék. Világhírűek gombái és a Loire menti borvidékek. Touraine disznótorosa (rillettes és rillon) és hurkaféléi (andouillette) az egyik bizonyíték arra, hogy a franciák mindent megesznek. Már a középkorban az a mondás járta, hogy a disznónak minden része jó (tous est bon dans le cochon). Míg más népek undorodnak a belsőségektől, a francia hentesek a penetráns szagú disznóbelsőből készült hurkákat tartják munkájuk csúcstermékeinek. Gasztronómiai értékük kivétel nélkül a magas színvonalú állattartásban, az alapanyagok gondos kiválasztásában és a szakszerű elkészítésében keresendő.

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Nantes-tól 80 kilométerre, Bretagne legdélebbi csücskében fekszik Guérande, ahol közel háromezer éve sólepárlással foglalkoznak. A rómaiak még agyagedényekben melegítették a sós tengervizet, hogy a vizet elpárologtassák, a 9. századtól kezdve azonban jelentősen megváltozott a sókinyerés technikája. A napsugárzás és a szél párolgásra kifejtett jótékony hatását kiaknázva, valamint hasznosítva az ár-apály jelenségét, az itt élők speciális minta szerinti medencéket (bassin) hoztak létre. A mai napig a júniustól szeptemberig tartó betakarítás során a sótermelők egy speciális gereblyével minden nap kitolják a medence szélére a sót, majd kimerik azt.

 

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Bretagne a homár-, a languszta és a kagylókedvelők zarándokhelye, Normandia a legjobb nyelvhalat és Jakab-kagylót szállítja, míg északon, Bologne-sur-Mer az ország legnagyobb halászkikötője, ahol minden tengeriherkentyű könnyedén beszerezhető. Bretagne hagyományosan két részre osztható; az armor-ra és az argoat-ra. Előbbi jelentése a tenger országa, míg utóbbi, az erdő országa, a félsziget belső területeire utal. Miután az erdők egy részét kiirtották, a helyiek hajdinát kezdtek termeszteni.A három-négy hónap alatt beérő keserűfűfélét igénytelensége miatt a Bretagne terméketlen talaját művelő gallok és bretonok előszeretettel vetették. A középkorban a parasztok körében még ennél is többet nyomott a latban, hogy mivel a hajdina nem tartalmaz glutént, így önmagában kenyérkészítésre nem használható, valamint hozama kiszámíthatatlan és alacsony, nem vetettek ki rá adót. A galette de sarrasin a gallok és bretonok egyik legrégebbi eledele; forró kövön vagy vaslapon sütött hajdinapalacsinta, amit sós töltelékkel, főételként fogyasztanak. A gallok, a bretonok, majd idővel a normannok földjén is hamar meghonosodott, idővel pedig mesterségek épültek köré. Egyes források szerint Rennes városában 1850-ben 130 galettekészítő mestert számláltak, 50 évvel később pedig már 400-ra nőtt számuk.

A galette-tel rokon, fehérlisztől készült crêpe, azaz a palacsinta, a régió másik megkerülhetetlen örömforrása.

Bretagne az ország legjelentősebb zöldségtermő vidéke is egyben. Innen származik a franciaországi karfiol 92, valamint az articsóka 95 százaléka. A félsziget híres racionalizált zöldségtermesztéséről, szarvasmarha-, juh-, és sertésgazdaságairól. A tehéntejből leginkább vajat készítenek, míg a szomszédos Normandia főként lágy sajtjairól híres.

 

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Mont Saint-Michel észak-Bretagne és dél-Normandia találkozópontja, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő gránitszikla alkotta sziget. Az itt található bencés apátság első templomának felszentelésére 709-ben került sor, a francia forradalom idején a kolostort bezárták és börtönné alakították azt. A sziget 1979 óta az UNESCO Világörökség része. A Mont Saint-Michel az Eiffel-torony és a Versailles-i kastély után a harmadik leglátogatottabb turisztikai látványosság Franciaországban; évente 3,5 millió zarándokot és turistát vonz.

Normandia felé haladva úton-útfélen cidre (almabor) és calvados (almaborpárlat) árusokba botlik az ember. Ez a térség kilencmillió almafájával az alma nagybetűs királysága, ahol minden évszakban almafák alakítják a táj meghatározó képét.Már a középkor vége óta készítenek itt almapárlatokat. A híres calvados nem pálinka, hanem alma-brandy, hiszen az almabor lepárlásából készül és nem az összezúzott gyümölcs erjedésének eredményeként állítják elő. A szőlőbor-párlathoz hasonlóan az almabor lepárlását követően a zamatos nedűt tölgyfahordóban érlelik, fűszerezik, majd 40 fokosra visszahígítják. Az óvatos érlelés folytán a calvados évről-évre finomabb lesz; osztályozásának is a tölgyfahordóban töltött évek száma szolgál alapul. Napjainkban a normandiai almák 30%-ából készül calvados, 20%-a almalé lesz és a termés feléből cidre készül.

Normandia nemcsak az almás desszertek, a camembert hazája egyben. Ez a fehérpenészes sajt a legtöbb tejtermékkel ellentétben se nem egy kolostorban, se nem a középkorban keletkezett. A Camembert faluban élő Marie Harel parasztaszonynak köszönhetjük, aki a francia forradalom idején egy papot bújtatott gazdaságában, aki háláját kifejezendő, megosztotta vele sajtkészítő tudományát.

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Ha már Normandiában jár az ember, a Colleville-sur-mer-ben található Normandiai Amerikai Temető és Emlékhely, valamint az Omaha beach felkeresése után feltétlenül el kell látogatnia a sziklás normandiai partszakasz gyöngyszeméhez Etretat-ba. Az 1500 fős kisváros tengerpartján gyönyörű sétány fut, de a sziklák tetején lévő ösvényről nyílik a legszebb kilátás a tengerre és a lélegzetelállító látványt nyújtó három különleges sziklaképződményre.

Forrás: lacuisine.hu / Béres Dalma

Tengernyi gasztronómiai érdekességet találsz honlapjukon: Source

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó