Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ha elmerengünk azon, mi köti össze leginkább a francia és a magyar kultúrát, történelmet, és kulináriát, a bor után kétség kívül a liba- és kacsamáj jut eszünkbe először. A megfelelően elkészített liba- és kacsamáj terrine méltán kaphatná a „legek legje” elnevezést; nem véletlenül, tisztel benne mindkét nemzet gasztronómiai különlegességet és kulturális örökséget egyaránt.

Az évzáráshoz nem is lehet jobbat elképzelni, mint egy ínyenc liba- vagy kacsamájpástétomot. A terrine de foie gras (ejtsd terrin dö foá grá) az ünnepi ételek francia klasszikusa, mely kenterbe ver minden karácsonyi pulykakreációt. Aki nem hiszi, járjon utána!

A libamáj története 4500 évet felölet; egészen az ókori Egyiptomig visszanyúlik. A fennmaradt írásos források szerint már ekkor libát és kacsát tenyésztettek és tömtek, zsírjukat az ételek frissességének megőrzésére, főzésre, világításra egyaránt használták, majd idővel már hízott májukat is fogyasztották. A liba hízlalásának gyakorlata Egyiptomból terjedt tovább a mediterrán térségre. A rómaiak aszalt fügével táplálták libáikat annak érdekében, hogy májuk zsírosabbá váljon és nagyobbra nőjön. A libamájra használt latin szó is ezt tükrözi: a jecur (máj) és a ficatum (füge) szóösszetételből alakult ki (jecur ficatum).

A hizlalt állat májának hagyománya a Római Birodalom bukása után is fennmaradt Európában és a zsidó közösségekben. Mivel a zsidók a kóserség szabályait betartva vajat vagy disznózsírt nem használhattak húsok sütéséhez, olajat pedig abban az időben nehéz volt beszerezni, az asszonyok többnyire libazsírral főzték az ételeket.

A libák és egyes kacsafajok különlegessége, hogy a hideg és a táplálékban szegényebb időszakokra bőrük alatt, elsősorban mellükön és májukban hasznos zsírréteget halmoznak fel. A tévhit lerombolása érdekében fontos hangoztatni, hogy a libatömés közelről sem egy kegyetlen, állatkínzó tevékenység, melyet kulináris igények hívtak életre, hanem évszázadok alatt kialakult és kifinomult, rengeteg tapasztalatra, szaktudásra épülő, valamint az állat adottságait kihasználó tenyésztési-nevelési technológia.

A máj remek A-, B- és C-, E-vitamin forrás, valamint jelentős mennyiségben tartalmaznak folsavat, vasat, cinket, kalciumot és káliumot is. Jó tudni azt is, hogy Omega3 zsírsavakhoz, melyek a koszorúér-betegségek kialakulásának veszélyét nagyban mérséklik, nem csak halak fogyasztásával juthatunk; a hízott liba és kacsa zsírjában ugyanúgy jelen vannak ezek az értékes zsírsavak. A májnak van egy érdekes, fáradtságcsökkentő hatása is. Benjamin K. Ershoff professzor patkányokon végzett kutatásai azt igazolták, hogy a máj rendszeresen fogyasztása energizál, és nem hagyja kimerülni azokat, akik étrendjében szerepel.

Minden típusú máj közös jellemzője, hogy hosszan hőkezelni nem szabad, mert a csirke- és a sertésmáj megkeményedik és gumis állagú lesz, a hízott liba mája pedig, magas zsírtartalma miatt, cseppfolyóssá válik. A másik kulisszatitok a só használata. A hiedelmekkel ellentétben a só nem dehidratál, hanem pont ellenkezőleg, benntartja a nedvességet a sejtekben. Ha a kész májat megsózzuk, a nedvességet nem szökik el a belsőségből, és így a máj nem keményedik meg később sem. Állaga tejbe áztatva omlósabbá tehető.

A világ legnagyobb kacsa- és libamáj termelője, egyben fogyasztója Franciaország. Elsősorban hidegen előételként kerül az asztalra, melyet rendszerint kitűnő minőségű vörösbor társaságában szolgálnak fel. Karácsony és Újév alkalmával nem maradhat el az ünnepi asztalokról!

A hozzávalókért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk, a LaCuisine.hu oldalát!

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó