Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A cassoulet (ejtsd kásszulé) kedvelt francia babétel, melyből nem hiányozhat a kacsa-, liba-, vagy malachús, a zsír, a szalonna, a sült kolbász, valamint a hagyma, a sárgarépa és a burgonya, de a receptek – ahogy azt már a francia gasztro-patriótáinktól megszokhattuk – régiónkét igencsak változatosak. Az étel az elkészítéséhez használatos mázas cserépedényről, a cassole-ról kapta nevét.

A sólet köztudottan tipikus szombati zsidó babétel. Vallási okokból, a sabbath napjára való tekintettel, a zsidó asszonyok már péntek délután betették a kemencébe a nagyszemű babból, gersliből (hántolt árpa) vagy csicseriborsóból, liba, kacsa, birka vagy marhahúsból készített ételt, hogy az a lassú tűzön másnapra megfőjön. Annak érdekében, hogy a kemencéből kivett tál meleg maradjon, dunyhával takarták le, vagyis melegágyat készítettek neki. A magyar szó eredete éppen erre utal: sólet szavunk nem másból, mint a francia chaud lit-ből (ejtsd só li, jelentése: melegágy) ered.

A glóbusz egytálételeinek egyik legjobbjáról van szó. Vitathatatlan, hogy Európától a Közel-Keleten át egészen Egyiptomig múltja és hagyománya van ennek a nagyszerű eledelnek. Felesleges is lenne azt firtatni, hogy a Föld kerekén hol készítették először, mert ennek megfejtése olyannyira nehézkes, mint kibogozni a gordiuszi csomót a tyúk és a tojás elsőbbségének kérdéskörében.

A francia ősváltozat szülőföldje az ország déli részén, a Pireneusok északi vidékén, egy Toulouse melletti kisvárosban, Castelnaudary-ban van. Ezen a dimbes-dombos vidéken a babhoz többnyire különböző sertéshúsokat és konfitált libahúst adnak. A carcassone-i változatba birkahús kerül, a toulouse-i verziót pedig kacsa és fűszeres toulouse-i kolbász gazdagítja. A hagyományhű recept elsőszámú és legtitkosabb eleme, hogy a liba-, és kacsacombokat külön konfitálják, azok nem a babbal együtt főnek omlósra. Feltétként kerülnek a babhoz, de az ízek lágyan egyesülnek; sem a bablé, sem a liba-, kacsazsír nem dominál az „ízösszesen” kavalkádjában.

(Konfitálás: Egykori tartósítási módszer, mely főként zsírban történő lassú sütést jelent. Az eljárás eredményeképpen a hús zamatos lesz és az egyenletes sütés megóvja a kiszáradástól.)

Szerénység nélkül állíthatom, hogy a cassoulet önmagában legenda. Önálló életet él: saját honlapja (www.cassoulet.net), fesztiválja van, sőt még turistaútja is (La Route des Cassoulets), amely Toulouse-ból indul és majdnem egészen a tengerpartig, Narbonne városáig elnyúlik. A gasztrománok kedvelt túraútvonalán számtalan városban és faluban lehet megkóstolni a jobbnál-jobb cassoulet-kat.

Baguette-tel vagy ropogósan friss kenyérrel jóízűen lehet lakmározni belőle. Bár papíron vörösbor dukál hozzá, egy jó üveg villányi rozéval sem okozunk csalódást senkinek.

Hozzávalók és további érdekességek a LaCuisine oldalán: http://lacuisine.blog.hu/2012/01/19/solet_francia_izekre_szedve#ixzz2bmI1wZFu

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó