Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A nyolc évszázadnyi hagyományra visszatekintő Sorbonne a tudományos kreativitás és szellemi megújulás egyik fő központja a huszonegyedik században.

Sorbonne Paris

 

Robert de Sorbon, francia teológus, a Maison de Sorbonne alapítója. Kilenc évszázaddal ezelőtt született Sorbon-ban, szegény családban. Tanulmányait Reimsben és Párizsban kezdte el. Tanítani csak ötven éves kora után kezdett, ekkor alapította meg a Maison de Sorbonne-t, ahol kezdetekben csak húsz diák tanulhatott.

Sorbonne Robert de Sorbon

A következő években négy nemzet diákjai, földrajzi származás szerint (selon leur origine géographique), francia, normand, pikárdiai és angol diákok vehettek részt az oktatásban. A szegény diákok királyi ajándékban részesültek, mert St. Louis kegyesen megengedte, hogy a Montagne Sainte-Geneviève északi lejtőjén található Coupe-Gueule sikátorban - később Sorbonne utca - tanulhassanak. Számuk a középkor folyamán sosem haladta meg a húsz, legfeljebb harmincat. "Egalité, collégialité, moralité, études" ( egyenlőség, kollegalitás, erkölcs, tanulás) volt a kollégium híres mottója, egész pontosan idézve: « Vivere socialiter et collegialiter et moraliter et scholariter ».

A Sorbonne hamar elit intézménnyé vált. Már a XVI. századtól kezdve tanári tanszékkel lett felruházva. A középkor végén, az Université de Paris lett a legnagyobb európai tudományos és kulturális központ. Jelenleg 20 ezer diák tanul itt. Könyvtárának gazdagsága, amely vetekedik a pápai könyvtárral, vonzza a hallgatókat.

Sorbonne 1635

A Sorbonne különösen magas színvonalú képzést nyújtott, ám a vallásiháborúk hatására meredeken visszaesett a képzés szinvonala.

A XVII. században, Richelieu bíboros vezetése alatt a Sorbonne fokozatosan helyreállt, megszépült és kibővült Jacques Lemercier építész tervei alapján. A könyvtár is új helyet kapott 1647-ben Sanson Letellier közreműködésével. Majd egy új kápolna épült, amely hatvan évvel a bíboros halála után mauzóleummá lett.

Sorbonne - Richelieu

A felvilágosodás korában (au siècle des Lumières), a tudomány és filozófia szellemének befolyása alá került. Az 1789-es forradalmat követően, a tudományos közösség az úgynevezett « Société de Sorbonne », elutasította a polgári alkotmányt és a Sorbonne, 1791-ben bezárt a diákok előtt.

A XX. század első felben a Sorbonne ragyogó időszakra ébredt. A kutatók, oktatók élen jártak a tudományos fejlődés számos területén. Nemzetközi hírnévre tett szert, miután több Nobel-díjas került ki falai közül, mint Pierre et Marie Curie, Jean Perrin, Louis de Broglie, Irène et Fréderic Joliot-Curie.

Az első világháború az egyetemet is megviselte. Számos diák és tanár vált az esztelen mészárlás áldozata. Ennek ellenére a harmincas években megháromszorozódott a hallgatók száma, amely akkori csúcspontját érte el, 14 500 diákkal.

Sorbonne Chapelle-Litterature

1965-ben brutális emelkedés látszott, a beiratkozók száma elérte a 61 400-at. A Sorbonne tanulói tízszer annyian voltak, mint amennyit építői egy évszázaddal korábban terveztek. A felsőoktatás demokratizálódása, a szerényebb tudásháttérrel beáramló fiatalok átalakították az oktatási rendszer minőségét. 

Ezek a történések váltak 1960-ban a hallgatói tiltakozások táptalajává. A XIX. század óta, a boulangizmus és a Dreyfus-ügy, később az algériai háború és az azt követő események, hozzájárultak egy erősebb szövetség kialakításához a diákok körében. Majd az 1968-as események után új karok nyíltak az egyetemen, megfelelve a felsőoktatás követelményeinek.

 

Sorbonne université de paris

A nyolc évszázadnyi hagyományra visszatekintő Sorbonne a tudományos kreativitás és szellemi megújulás egyik fő központja a huszonegyedik században.


Habár továbbra is az Öreg Hölgy viszi a pálmát, az emberi szellem megújulásának, az intelligencia és kultúra, a tudomány és a művészetek, és az egyetemek és akadémiák világának a Sorbonne vált rangos szimbólumává Franciaországban.

Forrás: sorbonne.fr

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
György Dragomán.... Ce nom vous dit-il quelque chose? Probablement, pour peu que vous soyez un...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó