Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A Franciország északi részén található, hajdan faliszőnyegeiről híres város, földalatti alagútrendszerével került az érdeklődés középpontjába.

Arras 1

Arrasban található az első világháború egyik legnagyobb létesítménye. A húsz kilométeres alagútrendszer arra szolgált, hogy a brit katonák a frontvonal mögé jussanak. Az alagútban 1917. húsvétján 24 ezer katona várt a bevetésre.

1917. április 8-án a franciaországi Arras-ban rendhagyó istentiszteletet tartottak. A város alatt húzódó alagútrendszerben a brit hadsereg katonái összezsúfolódva hallgatták a tábori lelkész szavait. A bátorításra igen nagy szükség volt, ugyanis másnap különleges bevetésen kellett részt venniük. A katonák már egy hete várakoztak a föld alatti járatokban. Húsvét hétfőn, a reggeli órákban 24 ezer brit katona özönlött ki az alagútból a frontvonal mögé, igencsak meglepve az ott állomásozó német hadsereget.

A területen építési céllal már a középkor óta folyt a mészkőbányászat, melynek eredményeképpen kiterjedt járatrendszer húzódott a település alatt. A szövetségesek tervei szerint a járatok összekapcsolásával és kibővítésével akkora alagútrendszert kellett kialakítani, amelyen keresztül a katonákat gyakorlatilag az ellenség lába alatt, a frontvonal mögé küldhették.

Arras 2

Külön kórház és konyha működött az alagútban

Az ambiciózus terv megvalósításának 1916 októberében fogtak neki. Új-zélandiakat, valamint az észak-angliai bányavidékekről származó katonákat alkalmaztak az építkezésnél. Négy építőcsoport dolgozott 500-500 fővel, 18 órás műszakban.

A végeredmény egy 20 kilométeres alagútrendszer lett: egy járat csak a gyalogosok számára készült; a másikban két kézi vontatású kocsi haladhatott fegyverekkel és sebesültekkel; a harmadikat pedig egy villanyvonatnak készítették.

A kitermelt földet a környező földeken szórták szét, hogy a levegőből ne lehessen gyanítani, milyen munkálatok folynak a mélyben. Az építkezéshez szükséges áramot saját áramtermelővel állították elő. Külön föld alatti konyha gondoskodott a katonák ellátásáról. Egy 700 férőhelyes kórház is működött az alagútban, teljesen felszerelt műtővel. A WC-t gyakorlatilag az ülőkeként szolgáló gerendák alá helyezett vödrök jelentették.

A második világháború alatt az alagutat rövid ideig légvédelemi helyiségként használták, de a háború után befalazták a bejáratokat, és lassan a feledés homályába merült ez a történelmi helyszín.

18 éve bukkantak rá

„Amikor először bejutottunk a kórházba, még a sebesült katonákból a műtét során eltávolított töltényeket is rábukkantunk" – nyilatkozta Alain Jacques, a város régésze. A szakember 1990-ben fedezte fel először a földalatti járatot. A falakon angol nyelvű feliratokat talált. A járat eredetére nem kapott gyors választ, ugyanis a város mai lakói már nem emlékeztek az alagútra.

„A városi levéltárban sem volt erre vonatkozó dokumentum, ezért a nagy-britanniai Chathamban lévő Királyi Mérnöki Levéltárban, valamint a Birodalmi Háborús Múzeumban (Imperial War Museum) folytattam a kutatást. Csak ekkor derült ki, hogy milyen elfeledett, ám igen jelentős történelmi helyre bukkantam" – tette hozzá Jacques. 1994-ben egy gázvezeték javítása során találtak rá a labirintus kórházára. Ez után egyre több és több részlete bontakozott ki a földalatti járatrendszernek.

Arras 3

A járatokat az építő katonák saját szülővárosaikról nevezték el. A falakon lévő nevek elárulják, hogy melyik vidékről származott az adott építőcsoport. Az új-zélandi (pl. Auckland, Wellington, Christchurch, Dunedin) valamint az angliai városnevek ma is láthatók a falakon (pl. Glasgow, Edinburgh, Crewe, London).

Egy hét várakozás a mélyben

A hadsereg vezetősége húsvét előtt egy héttel kezdte meg felölteni az alagutat katonákkal. Nap mint nap titokzatos módon tűntek el katonák a pincékben, míg Arras alatt végül több ezer ember zsúfolódott össze.

„Ezután pedig „csak" várni kellett, ami a nem igazán higiénikus körülmények és a 11 Celsius fokban elég idegőrlő lehetett" – véli Jacques. Az időt édesség majszolásával és ivászattal töltötték. A föld alatti élet nyomait ma is mindenütt láthatjuk. Az egyik sarokban lévő szemétkupacban ott hever egy édességesdoboz és egy rumosüveg. Egy katona valószínűleg barátnője arcát örökítette meg a falon, míg egy másik keresztet faragott a mészkőből, megint mások vicces feliratokat firkáltak, véstek a falra időtöltésként.

Az egyhetes várakozás hosszú volt. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy a régészek összesen mintegy 3000 grafitit tártak fel a járatok falain. Ezek többsége angol, némelyek viszont maori nyelvűek. De nem csak a falon üzentek a várakozó katonák. A régészek egy sarokban egy levélre is rábukkantak, amelyet egy katona írt a feleségének és a kisfiának. A levél nem jutott el a címzettekhez.

A briteknek 1917 húsvét hétfőjén kellett kitörniük az alagútból, hogy a frontvonal mögött rajtaüssenek a gyanútlan német csapatokon. Több ezren még az aznap estét sem élték meg.

Az alagútrendszert megnyitották a nagyközönség előtt. 18 évvel a felfedezése után Alain Jacques-nek sikerült elérnie, hogy a járatrendszert múzeummá alakítsák. Sok vitája volt a hatósággal, az ugyanis ellenezte, hogy magánházak alatt múzeum nyíljon. Most viszont fény és hangeffektusok segítik a látogatókat, hogy valamelyest átérezhessék a 97 évvel ezelőtti eseményeket.

A járatok úgy néznek ki, mintha a katonák tegnap hagyták volna el azokat. A WC-ként szolgáló vedrek a helyükön vannak, az utolsó étkezésről maradt konzervdobozokat sem takarította el senki. A tábori lelkész szószékéül szolgáló kövön még mindig ott van a gyertyáról lecsöpögött viasz.

Forrás : natgeo

 

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó