Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia akadémia elfogadta a nyelv feminizálódását.

A francia Akadémia csütörtökön igen nagy többséggel elfogadta a szakmák, címek, besorolási fokozatok és funkciók nevének feminizálásáról szóló jelentést.

" - Minden nagyon jól ment. Kevés változás iránti kérelem érkezett ”- mondta Jean-Mathieu Pasqualini, a társaság örök titkárságának főnöke. A szöveg, húsz oldal hosszú, összefoglalja a franciaországi helyzetet, és az Akadémia szerint "egyre több nő elvárásainak felel meg, akik szeretnék látni a női szakmát vagy a terheket, amelyeket gyakorolnak ”.

Ennek során az Akadémia arra törekszik, hogy a francia nyelv jó használatának őre legyen. Ez a jelentés azonban nem előíró. "Nincs egységes gyakorlat a feminizáció általánosítása" - írják a halhatatlanok. "A nyelvi evolúció kényszerítése nem teszi lehetővé a társadalmi mutáció felgyorsítását."

"Ha a funkciók, címek és osztályok nevének feminizmusa a francia nyelvre vonatkozó belső korlátokat fedi fel, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, elvileg nincs akadálya a kereskedelmi nevek és szakmák feminizmusának. Ez a nyelv természetes fejlődése, amelyet a középkor óta folyamatosan megfigyelnek ”- mondja az akadémikusok által elfogadott szöveg.

A Francia Akadémia azonban nem szándékozik "kimerítő listát készíteni a kereskedelemben szereplő nevekről és azok feminizációjáról, amelyeket felhasználtak vagy kívánatosak", sem pedig "a kereskedések nevének feminizálására vonatkozó szabályokat" azzal az indokkal, hogy leküzdhetetlen "feladat lenne".

„A nyelv életképességét a gyakorlatra kell hagyni.” - mondta az Akadémia.


Source : lefigaro

Francia nyelvoktatás, korrepetálás, szinten tartás, francia közép- és emelt szintű érettségire,...
Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó