Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Annak ellenére, hogy megint kevesebb szó esik a Közép-afrikai Köztársaságban fennálló, már-már polgárháborús állapotokat idéző helyzetről, a tény sajnos tény marad, az ország továbbra is rendkívül megosztott a vallási hovatartozási vonalak mentén és a biztonsági helyzet mindenhol nagyon törékeny, a fővárost leszámítva a vidéki részeken pedig szinte semmiféle államhatalom vagy hatósági erő nem létezik. Az ENSZ közép-afrikai ügyekkel megbízott különmegbízottja, Babacar Gaye tábornok szerint megvan rá az esély, hogy a a muszlimok és a keresztények közötti konfliktus átlépi az ország határait és az egész közép-afrikai régión belül veszélyes folyamatokat indíthat el, hiszen már most is vannak jelek arra, hogy más országok muszlim szélsőségesei agresszívan fogadják a hittársaik elleni támadásokat: az al-Kaida a Maghreb Államokban (AQIM) szervezete például Franciaország elleni harcokra szólított fel, hiszen szerintük Párizs keresztesháborút indított, a nigériai Boko Haram pedig videóüzenetben jelentette ki, hogy a muszlimok elleni támadásokat véresen meg fogják torolni.

Jelenleg a Közép-afrikai Köztársaság muszlimjai a főváros, Bangui két negyedébe húzódtak vissza menedéket keresve, a többiek vagy az ország messzi északi határainál csoportosulnak, vagy már el is hagyták az országot az eredetileg a muszlim Séléka lázadó mozgalom elleni harcra szerveződött anti-balaka csoportok támadásai miatt. És bár sokan mindig vallási konfliktusról beszélnek, alapvetően ez nem vallási alapokon nyugvó ellentétként indult, hiszen maga a Séléka sosem beszélt iszlám törvénykezésről, iszlám államról, semmiféle ilyen ideológiát nem terjesztettek és nem is állt szándékukban terjeszteni – a konfliktus az államhatalom hiánya és a Séléka tombolása miatt szabadult el, aztán csak később öltött vallási színezetet, most meg már attól lehet rettegni, hogy ez ne borítsa lángba az egész régiót. És jogos a félelem, hiszen az ország északi feléről (főként a senki földjének számító Vakaga tartományból) szivárognak a hírek a lázadók újbóli összeállásáról, Noureddine Adam egykori Séléka-vezér pedig állítólag Nigériában tartózkodik és a Boko Harammal tárgyal.

Ez valószínűleg azonban kacsának tekinthető, több okból is, egyrészt a szélsőséges csoportok harcmodorja nem működhetne egy infrastruktúrák nélküli, őserdőkkel teli országban, másrészt pedig annyira szövevényes és komplikált ez a konfliktus, hogy óriási logisztikai, katonai erőfeszítés lenne szembeszállni a lakosság 50%-át kitevő keresztényekkel. Az élet Banguiban egyébként valamennyire javult az elmúlt hetekben, egyes iskolák ismét kinyitottak, a keresztény kereskedők is árulják portékáikat, viszont a muszlimok teljesen eltűntek az utcákról (zömében Boda főváros melletti településére vonultak vissza – ez olyan 150 kilométerre lehet a fővárostól) és az elmúlt napokban is több tucat haláleset történt milíciák akciói miatt.

image

Bodában hozzávetőleg úgy 4000 muszlim rekedt jelenleg, akik mindenféle orvosi és szociális ellátás nélkül küzdenek az életbenmaradásért – nincs opciójuk, az anti-balaka már többször kijelentette, a muszlimoknak két választásuk van, a távozás vagy a halál. Nemrégiben megtörte hallgatását az egykori elnök, François Bozizé is, akit sokan az anti-balaka csoportok megszervezésével, támogatásával és felhasználásával vádolnak, az egyik francia hírügynökségnek adott interjújában mindenesetre ő teljes mértékben elutasította ezeket a vádakat, hangsúlyozva, hogy a Közép-afrikai Köztársaság mostani helyzetét kizárólag a Séléka és Michel Djotodia ex-elnök okozták. Bozizé a jelenlegi erőszak megoldására az egyetlen utat a párbeszédben látja a közösségek között, egy nemzeti párbeszéd megszervezése segítené a legjobban az előrelépést, mert szerinte a nemzetközi közösség lépéseivel épp a jelenlegi helyzet konzerválását vagy rosszabbodását éri csak el.

És mintegy megerősítendő ezeket a szavakat, hétvégén a csádi civileket menekíteni érkezett csádi katonák legalább 8 embert megöltek Bangui egyik keresztény negyedében – erősítve azokat a vádakat is, hogy a csádi katonák a muszlimok védelme miatt tartózkodnak a fővárosban.

Source

Francia nyelvoktatás, korrepetálás, szinten tartás, francia közép- és emelt szintű érettségire,...
Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó