Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

1947. március 29-én, 68 évvel ezelőtt a madagaszkári emberek felkelést indítottak a francia gyarmatosítók ellen és a két éven át tartó véres küzdelem eredményeként több tízezer ember veszítette életét és így ez a felkelés ezeknek az évtizedeknek az egyik legvéresebb gyarmati háborújaként vonult be a történelemkönyvekbe. Az ország függetlenné válása óta minden évben megemlékeznek erről a napról, de míg anno teljes egységben küzdöttek az emberek a közös célért, addig ma már olyan nagy a megosztottság, hogy az egyes politikai erők külön-külön ünnepelnek - míg Hery Rajaonarimampianina az állami ünnepségen a madagaszkári hazafiasságról beszélt, addig pár kilométerrel távolabb, Andry Rajoelina pártja és követői a függetlenségi harcok megismerésének fontosságáról beszéltek.

A megemlékezés erre a felkelésre az egyik legfontosabb esemény az országban, a Mártírok napjának méltó tisztelete érdekében 2012-ben még múzeumot is létrehoztak a fővárostól Antananarivotól 100 kilométerre fekvő Moramangában, ami az egyik jelképévé vált a 68 évvel ezelőtt kezdődött konfliktusnak, hiszen több ezer madagaszkári nacionalista harcost gyilkoltak meg itt anno. Az 1947-es felkelés igazából egy korai függetlenségi harcnak is tekinthető, hiszen a történet szerint 1945 végén az első madagaszkári nemzetgyűlés képviselői és vezetői politikai úton próbálták meg elérni a szigetország függetlenségét, de miután ez igen komoly ellenállásba ütközött Párizs részéről, így nagyon gyorsan radikálizálódott a kezdeményezés és 1947. márciusában az első támadások is megtörténtek francia érdekeltségek és laktanyák ellen, főként dárdákkal felfegyverzett milíciák által. Az igen hamar az egész szigetre átterjedő lázongást a franciák néhány hónap múlva ellenőrzésük alá vonták, igen brutális eszközöket alkalmazva és 1948-ra már teljesen el is fojtották a felkelést - madagaszkári oldalon legalább 11 ezer áldozat volt (más források szerint 100 ezer), míg a francia oldalon összesen 1-2 ezer, főként szintén madagaszkári áldozatot lehetett feljegyezni.

Na de visszatérve a mindennapokhoz, a megemlékezés szépségébe azért a megosztott ünneplés mellett egyéb szomorúság is vegyült, hiszen március 28-án a rendőrség komoly erőkkel fellépve akadályozott meg egy ellenzéki tüntetést Antananarivóban és a fő szervezőt, Alain Ramarosont őrizetbe is vették. Elvileg Ramaroson szerint semmiféle politikai színezete nem volt a megmozdulásnak, alapvetően csak a nehéz életkörülmények, a szólásszabadság hiánya és a munkanélküliség miatt tüntettek, ám a hatóságok szerint a felvonulásra semmilyen engedélyük nem volt, így több mint 500 rendőr lezárta a fővárost és megakadályozta az emberek gyülekezését. Egy pillanatig még annak az esélye is megvolt, hogy erőszakos összecsapásokra kerül sor, hiszen a tüntetők Ramaroson letartóztatását látva majdnem megrohamozták a rendőröket, de néhány óra alatt elült a feszültség és mindenki hazatért otthonába.

Source

Francia nyelvoktatás, korrepetálás, szinten tartás, francia közép- és emelt szintű érettségire,...
Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó