Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia diplomácia megint nagyon aktív

A francia diplomácia újra rátalált önmagára és erőteljes munkát végez a világban - mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Travailler en France – avagy miért éppen Franciaország?

Magyarországálláskeresőit számos állásajánlat várja Franciaországban. A legtöbb az építőipari állás, ezután következnek a mezőgazdasági és szolgáltatóipari álláshirdetések. Van lehetőség arra is, hogy a gazdaságban helyezkedjünk el, ehhez viszont honosítani kell a diplomát, illetve a francia nyelv anyanyelvi szintű ismerete szükséges.

"Franciaország a Dreyfus-per modern változatára készül"

© Gali Tibbon, AFP (archives) | Le ministre de la Défense israélien, Avigdor Lieberman, photographié en avril 2015.

Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter "a Dreyfus-per modern változatának" megszervezésével vádolja Franciaországot. 

Címlapok a terror után

Képek a folytatásban.

Discours de Viktor Orbán à Bálványos

Fotó: MTI

Comme chaque année, le premier ministre hongrois M. Viktor Orbán a participé à l’Université d’été organisée dans la petite ville balnéaire de Baile Tusnad (Tusnádfürdő en hongrois) en Transylvanie. Il y a prononcé le 25 juillet dernier un discours dont nous communiquons ci-dessous la traduction française.

A válság miatt nyelvvizsgázni sem lehet

Több száz görög nyelvvizsgázó marad egy ideig nyelvvizsga nélkül egyelőre, mert az országban még mindig tőkekorlátozások vannak érvényben, tehát csak egy bizonyos összegen belül lehet készpénzt kivenni a bankautomatákból, és az átutalás is csak korlátozottan működik.

Kellemetlen helyzet a Louvre-nál

A Tel-Avivi Egyetem oktatója, Sefy Hendler tizenkét diákjának próbált időpontot foglalni a Louvre-ba és a Sainte-Chapelle-be.

La Serbie «choquée» par la fermeture de la frontière hongroise

Le nombre de réfugiés entrant en Hongrie a bondi de 2000 au total en 2012 à 54 000 depuis janvier de cette année.

Le Premier ministre serbe Aleksandar Vucic s'est déclaré «surpris et choqué» par la décision mercredi de la Hongrie de fermer sa frontière avec la Serbie en raison de l'afflux d'immigrants clandestins.

Hollande történelmi látogatása Kubában

Visite historique de François Hollande à Cuba

Kubába érkezett a francia elnök. Francois Hollande látogatása történelmi jelentőségű, hiszen száz év óta ő az első francia elnök, és az első, hivatalban lévő nyugat-európai vezető, aki Kubába megy azóta, hogy a kommunista szigetország és az Egyesült Államok decemberben bejelentette: helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat. Az Európai Unió tavaly márciusban kezdett tárgyalásokat Kubával, viszonyuk normalizálásáról.

„Jelenleg egy intellektuális fasizmus tanúi lehetünk”

Ahogy a Jobbik látványosan igyekszik átmárkázni a párt imázsát, arra Európában nem egy hasonló példa van. Vona Gábor láthatóan a francia Nemzeti Front, az osztrák Szabadságpárt és a görög Arany Hajnal útját járja, bizonyos esetekben még sikeresebb is a kézenfekvő párhuzamoknál – pedig ezek a pártok ma egyáltalán nem tartják a Jobbikot ideológiai édestestvérüknek.

Terror a Mohamed-karikatúrák országában

Egy svéd karikaturista rendezvényére, később egy zsinagógánál csaptak le szombat délután és vasárnap hajnalban. 

Francia hivatásos katonák is csatlakoznak az Iszlám Államhoz

A párizsi védelmi minisztérium sajtótájékoztatón közölte a hírt, miszerint nagy valószínűséggel a több száz civil állampolgár mellett tíz-tizenkét hivatásos

Az orosz titkosszolgálat pénzeli a francia szélsőjobbot

000 Par407704

Kétmillió eurót (612 millió forintot) utalt át Jean-Marie Le Pennek, a francia szélsőjobboldali párt, a Front National tiszteletbeli elnökének az orosz Juri Kudimov egykori KGB-s hírszerző - derítette ki a francia Mediapart nevű újság, ugyanaz a lap, amelyik nemrég feltárta, hogy a Front National 9 millió euró hitelt kapott egy Kreml-közeli cseh-orosz banktól. Moszkvában nem kérdés, hogy egy ilyen hitelügyletet Putyin jóváhagyása nélkül nem indított volna a bank. 

Immeuble à vendre près de l'Ambassade de France

Apartment in brick building for sale, Budapest 6. district, 144 Mn HUF, 185 sqm
Apartment in brick building for sale, Budapest 6. district, 144 Mn HUF, 185 sqm

Párizsban a legjobb egyetemistának lenni


Párizsban a legjobb diáknak lenni
 az ötven legkiválóbb egyetemi várost tömörítő összesítés szerint.

Körbefotózták az új Dacia Dustert


Az álcamatricás utcai fényképek és a stúdiófotók után, most valahol a természetben fotózták körbe a megújult Dacia Dustert. Az új fotókon szinte minden kiderül a faceliftes SUV-ről, amiről így Frankfurtra már nem sok titok maradt.

Obama a francia elnökben talált szövetségesre

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke és François Hollande francia elnök a G20-csúcstalálkozón egyeztetett Oroszországban Szíriával kapcsolatban....

A világ legnagyobb reklámcégének fele francia

A francia Publicis és az amerikai Omnicom egyesülésével létrejött a világ legnagyobb reklámcége, amelynek értéke valamivel több mint 31 milliárd dollár.

Jól megy Danone szekere (magyar-francia)

A francia élelmiszeripari cég bevétele és nyeresége is a vártnál nagyobb ütemben növekedett a legutóbbi negyedévben főként a kínai bébiétel eladások és a tejtermékek iránti erős kereslet miatt.

Még nem hódít az angol a svájci fiataloknál

Az angol nyelv egyre fontosabb szerepet tölt be Svájcban is, sok nyelvész éppen ezért attól tart, hogy az angol kifejezések elterjedése károsan befolyásolja a nyelvet és annak fennmaradását. A népszerű angol szavakat (loser, like, love, lol, cool stb.) elsősorban a fiatalok használják előszeretettel. Elisabeth Stark, a Zürichi Egyetem kutatója 26 000 SMS-t vizsgált meg és rámutatott, hogy a félelmek alaptalanok.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó