Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Tel-Avivi Egyetem oktatója, Sefy Hendler tizenkét diákjának próbált időpontot foglalni a Louvre-ba és a Sainte-Chapelle-be. Mindkét helyen azt közölték, hogy nincs elég hely a számukra. Másik három dátum megjelölése után ugyanazt a választ kapta a professzor –  írta kedden a Breaking Israel News.  Hendler ezt követően egy fiktív olasz és Abu-Dzabi-beli csoport nevében jelentkezett. Így már pozitív választ kapott – ugyanazokra a megjelölt időpontokra, melyeket korábban elutasítottak az izraeli diákok számára.

„Meglepő volt számomra, hogy egy olyan hely, ahova évente kilenc millió turista érkezik, nem tud fogadni minket. Ráadásul hétköznap szerettünk volna odalátogatni” – mondta Hendler, aki a történtek után megkereste Francois Heilbronnt, a Tel Avivi Egyetem Francia Barátai nevű csoport elnökét.

Heilbronn mindkét intézményt, valamint a francia kulturális minisztert, Fleur Pellerint is felkereste az ügyben. A Louvre részéről úgy nyilatkoztak, hogy a helyfoglalás csaknem teljesen automatizált, és a túl nagy számú megkeresés miatt adott elutasító választ a számítógépes rendszer, viszont az álneves megkeresés idejére már sikerült stabilizálni a helyzetet. A Sainte-Chapelle vezetője elismerte, hogy emberi alkalmazottak kezelik a beérkező megkereséseket, azonban – elmondása szerint – egyenlőre nem derült ki, hogy diszkriminatív okokból utasították el a foglalási kísérletet.

Hendler számára egyértelmű a helyzet ezekkel a magyarázkodásokkal kapcsolatban. „Ha nem engedik be az izraelieket, akkor ez egy diszkriminatív és rasszista lépés. Nem érdekli őket, hogy jobboldali vagy baloldali vagy. Egyszerűen csak nem kellettek nekik az izraeliek” – mondta.

Az ügy kapcsán mindkét intézményben belső vizsgálat indult. Továbbá Jean-Francois Carenco, az Il-de-France régió kormányzója arra kérte az ügyészséget, hogy indítsanak nyomozást törvényellenes megkülönböztetés gyanújával.

„Mit gondoltak? Ha nem látjuk a Mona Lisát, akkor véget ér a megszállás? Ez teljes őrültség” – kérdezte Hendler, aki hozzátette: „Franciaország különleges kulturális örökséggel rendelkezik. A francia alapeszme ráadásul univerzalisztikus, amiből az következik, hogy a kultúra nyitott mindenki számára, beleértve az oroszokat, bár vannak olyanok, akik nem szeretik Putyint, és az izraelieket, bár vannak olyanok, akik nem szeretik Netanjahut”.

„ Travailler plus pour gagner plus!” Tel est le slogan qui, en Hongrie, revient sans cesse à la...
Si je vous dis 6 décembre, vous me répondrez: „la fête des Nicolas, Colin et Colas, sans oublier...
Les amateurs de cinéma connaissent vraisemblablement la trilogie de Francis Veber sur les...
Könnygázzal oszlatták szombaton a francia rendőrök az üzemanyagadó emelése ellen tüntető "sárga...
Le mélomanes le savent bien, nombreuses sont les dynasties ou liens de famille que l´on pourrait...
Trois bonnes raisons de nous rendre à ce concert.
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó