Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Szerényi Ildikó és Berkes József Retrouver ses ancêtres hongrois (’Kutassa fel magyar őseit!’; Editions Archives & Culture, 2016) című kézikönyvének bemutatója.

Magyarország és Franciaország szerteágazó kapcsolatainak kezdete a régmúltba nyúlik vissza. Magyar tisztek már XIV. Lajos uralkodása alatt érkeztek Franciaországba, ahol megalapították az első huszárezredeket. A XVIII. században a vándorlás a másik irányba is megindult, nevezetesen Elzászból és Lotaringiából települtek át nem kevesen a mai Románia és Szerbia területén fekvő Bánságba.

Napjainkban a családfakutatás virágkorát éli mind Magyarországon, mind Franciaországban. Az elsődleges szempont azonban – az elmúlt évszázadok bevett gyakorlatától eltérően – már nem pusztán a nemesi származás visszavezetése, hanem egy sokkal személyesebb történet kiderítése, újrafelfedezése. A Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai érzékelték az érdeklődés megnövekedését, ezért a magyarországi felekezetek együttműködésével belekezdtek a vonatkozó anyagok – régi regionális és egyházi anyakönyvek, regiszterek, térképek, tervrajzok, családi archívumok, összeírások – gyűjtésébe, feldolgozásába és rendszerezésébe. Emellett évtizedek óta dolgoznak azon, hogy ezeket az értékes dokumentumokat és adatokat a kutatók számára hozzáférhetővé tegyék: kezdetben, az 1960-as években a mormon közösség gyakorlati segítségét is igénybe véve (és a kort technikailag valamelyest megelőzve) mikrofilmre rögzítettek, később pedig digitalizáltak mindent, ami a családtörténeti kutatásokhoz hasznos lehet. Az így létrejött és az interneten keresztül bárki számára elérhető adatbázis a mai napig folyamatosan bővül.

A nemrég megjelent kézikönyv pontosan behatárolja a kutatás történelmi, földrajzi és adminisztratív kereteit, majd részletesen bemutatja a kutatók rendelkezésére álló forrásokat. A felsorolás arra is kitér, milyen nyelven (angol, francia stb.) és milyen formátumban (digitális, papír) érhetők el a dokumentumok. Mindezt mindenre kiterjedő módszertani leírás egészíti ki. Ám ha valaki a XVII. századig, esetleg még régebbre szeretne visszaásni, alapos magyar és latin nyelvismeret vagy értő segítség nélkül nem sokra megy.

Program:

  • Köszöntőt mond Hervé Ferrage, a Budapesti Francia Intézet igazgatója, valamint Reisz T. Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár címzetes főigazgatója
  • Moderátor: Bénédicte Williams (Francia Intézet)

A könyvet bemutatja:

  • Marie-Odile Mergnac, a párizsi Archives & Culture kiadó szerkesztője, valamint
  • Dr. Körmendy Lajos, főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár nyugalmazott főosztályvezetője

Előadást tart:

Szatucsek Zoltán (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár): „A családfakutatás lehetőségei – AdatbázisokOnline, Archives Portal Europe”

Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással

Együttműködő partner: Magyar Nemzeti Levéltár

(Forrás: Budapesti Francia Intézet)

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó