Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Brazzaville a Kongói Köztársaság fővárosa, legnagyobb városa és pénzügyi központja, a Kongó folyó mellett terül el.

Itt él az ország lakosainak több, mint fele és itt koncentrálódik a nem mezőgazdasági foglalkoztatás 40%-a. Brazzaville népessége 1,174 millió (2005). 2001-es adatok szerint a Pool régióban lévő elővárosokkal együtt népessége mintegy 1,5 millió.

A folyó átellenes oldalán helyezkedik el a hétmilliós Kinshasa, a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa. (Ez az egyetlen hely a világon, ahol két szomszédos ország fővárosa egymással átellenben fekszik egy folyó partján.) A két hasonló nevű országot a könnyebb megkülönböztetés érdekében gyakran Kongó-Brazzaville, illetve Kongó-Kinshasa néven emlegetik.

A város Pierre Savorgnan de Brazza olasz utazóról kapta a nevét.

Története

A várost 1880-ban alapították egy falu helyén, amelyet Pierre Savorgnan de Brazza olasz utazó Ntamo néven említ. A város Brazzáról kapta a nevét, hivatalos nyelve a francia. A történet azzal kezdődött, hogy egy helyi bennszülött vezető, Makoko védelmi szerződést írt alá Brazzával, amelyben a Francia Birodalom oltalma alá helyezte a területet. A város négy évvel ezután épült, hogy a folyó túloldalán lévő belgák alapította város, akkori nevén Léopoldville vesrenytársa legyen. 1880 októbere és 1882 májusa között a szenegali Malamine Camara őrmester vezette kis egység tartotta megszállva a helyet, nehogy a belgák foglalják el.

A terület feletti francia ellenőrzést az 1884-es berlini konferencia hitelesítette nemzetközileg. A város először Francia Kongó, majd a Gabont, a Közép-Afrikai Köztársaságot és Csádot magaba foglaló föderáció, Francia Egyenlítői Afrika fővárosa lett. 1924-ben adták át a Kongó-Óceán vasutat, amely Brazzaville-t Pointe-Noire tengeri kikötővel kapcsolta össze.

1944-ben a szabad francia hadsereg és az afrikai francia gyarmatok képviselői Brazzaville-ben rendeztek találkozót, amelyen elfogadták a Franciaország és afrikai gyarmatai közti viszonyt újraszabályozó Brazzaville-i nyilatkozatot.

Brazzaville gyakran vált ütközőzónává, akár lázadók és kormányerők, akár a Kongói Köztársaság és a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság vagy Angola között tört ki konfliktus.

Brazzaville-i utcaképKözigazgatás

Az 1960-as évekig a városközpontot tekintettek az európai negyednek és ezen kívül még három „afrikai” negyed volt: (Poto-Poto, Bacongo és Makélékélé). 1980-ban "commune" státuszt kapott, elválasztották a Pool régiótól és "arrondissements"-ra osztották. Ezek: Makélékélé, Bacongo, Poto-Poto, Moungali, Ouenzé, Talangaï és Mfilou.

Közlekedése

A város légikikötője a Maya-Maya Repülőtér. A Kongó-Óceán vasút az Atlanti-óceán partjával teremt összeköttetést. Brazzaville egyúttal fontos folyami kikötő is, kompjai Kinshasába és Impfondón keresztül Banguiba járnak. A Kongó folyó zúgói épp a város határán túl helyezkednek el, lehetetlenné téve a város és a tengerpart közti hajózást, így a teherszállítás fő eszköze ebben az irányban a vasút.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó