Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A puszta név hallatán kevesen találnák meg első nekifutásra. Az Indiai-óceánban, Madagaszkártól 800 kilométerre keletre, és a jóval ismertebb, felkapottabb Mauritiustól 220 kilométerre nyugatra fekszik. Az utóbbit felülmúlja természeti szépségeivel, ám kevesebb a homokos, strandolásra alkalmas partvidéke. No meg legalább 30 százalékkal drágább, így a réunioniak is inkább a szomszéd szigetre járnak át nyaralni.

1649-ben lett a francia korona birtoka, eleinte csupán kikötőül használták, utóbb kávé-, majd fűszerültetvényeket létesítettek, melyekre Afrikából hoztak rabszolgákat. Később madagaszkáriak, kínaiak és indusok is jöttek. Gazdaságának mai alapját a cukornád, a vanília termesztése, no meg a turizmus adja. 1946 óta Réunion Franciaország tengerentúli megyéje, közel 700 ezer lakosa francia állampolgár, az anyaországbeliekkel azonos jogokkal.

A Hawaii-hasonlat nem véletlenül jutott eszembe. Ez a sziget is trópusi éghajlatú, és az óceán alatti mélységekbõl táplálkozó vulkánosság terméke. Nyugati kétharmadát már régen kihunyt tûzhányók kõzetei építik fel, melyekbe az erózió igen látványos, rendkívül mély, meredek falú völgyeket, illetve katlanokat vájt. Keleti harmada ellenben ma is aktív vulkán, a Piton de la Fournaise, melynek legmagasabb pontja 2500 méter fölé emelkedik.

Ez a hatalmas vulkáni komplexum szinte minden évben produkál egy-két kitörést, néha akkorát, hogy az izzó láva lefolyik a keleti partvidékre, és az úttesten áthaladva az óceánban köt ki. A kitörések nem veszélyesek, hiszen ez a vidék szinte lakatlan. Nem úgy a nyugati, ahol St.-Gilles városa körül legalább húsz kilométer hosszú, szinte egybefüggõ üdülõterület alakult ki.

A fõváros, St.-Denis északon fekszik, 130 ezer lakossal, nem túl sok látnivalóval, ám kétségkívül érdekes atmoszférával. Akad itt hindu templom, muzulmán mecset, párizsias kávéház, világszínvonalú üzlet, kaszinó, színház, néhány szép régi kreol ház (bár ilyeneket inkább a kisebb falvakban keressünk), és az európaiak mellett sok egzotikus arc és bõrszín.

Bár a hivatalos nyelv a francia, a helybeliek inkább a malgas és afrikai eredetû szavakkal dúsított franciát, a kreolt beszélik. Réunionon tömérdek az autó, de a tömegközlekedésre sem lehet panasz. Autóbusszal szinte minden település megközelíthetõ, kivéve a Mafate-katlan falvait, melyek annyira elzártak a külvilágtól, hogy oda csak helikopterrel vagy gyalogszerrel lehet eljutni.

Aki viszont elsõsorban a természetet kedveli, eldorádóra lel itt, hiszen a kis szigetet több száz kilométer hosszú, kiválóan kiépített (és jelzett) turistaút-hálózat szövi át, menedékházakkal. Az ösvények mindhárom katlant egymással és a partvidékkel is öszszekötik. Aki igazán jó erõben érzi magát, megmászhatja a vulkánt keletrõl, a lávamezõkön át. (Akad könnyebb útvonal is, a sziget belseje felõl autóval.)

Még a legszárazabb idõszakban is előfordul, hogy a vulkántúra mindenestül ködfelhõbe vész, s csupán a néhány méterenként a lávakõzetre felfestett fehér pontok mentenek meg attól, hogy akár 100 méterre a nagy kráter peremétõl is menthetetlenül eltévedjünk.

Akinek kevés az ideje, választhat a helikoptertúrák közül. Egy 45 perces út 220 euróba kerül, de garantálom, ha jó az idõ, minden centje megéri. A mély katlanok és völgyek fölött mintha egyik pillanatról a másikra kihúznák a talajt az ember lába alól; repülünk, mondjuk 50 méterrel a felszín fölött, aztán a következõ másodpercben 500-700 méteres mélységekbe tekinthetünk alá, láthatjuk a buja zöld trópusi erdõket, a pengeéles gerinceket, csúcsokat.

Az igazi élmény azonban a vulkán fölött várja az utazót. Nincs jobb hasonlat, igazi kopár holdbéli táj. Réunionra francia légitársaságok repülnek menetrendszerûen. Elég drágák, 300 ezer forint alatt nem ússzuk meg. Ha egyénileg utazunk, érdemes összekapcsolni egy rövidebb-hosszabb mauritiusi kitérõvel, az Air Mauritius naponta többször is repül St.-Denis-be és vissza.

Magyar állampolgárnak vízum nem szükséges, a hivatalos fizetõeszköz az euró. Számítsunk "francia" árakra. A legolcsóbb hotelszoba a városokban 25-30, a hegyvidéki magánszállásokon 15-20 euró. A menedékházi szállást elõre le kell foglalni a fõvárosban.

Utazáshoz a legjobb idõszak a május-június, illetve a szeptember-október. Ilyenkor a hõmérséklet kellemes (de vegyük figyelembe a magasságokat, 2000 m fölött hideg is lehet), kevés az esõ, az ösvények jól járhatók. Július-augusztusban az egész sziget tele van francia nyaralókkal, a január-február pedig errefelé a ciklonok évadja.

(Forrás: NOL, Németh Géza)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó