Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

frankofon-fesztival-plakat
A Frankofón Fesztivál keretében egy hónapon keresztül számos oktatási és kulturális esemény kerül megrendezésre, melyek bemutatják a francia nyelv és a különböző frankofón országok sokszínűségét.

Magyarország frankofónjainak szóló multikulturális eseményről van szó, mely számos programot kínál kicsiknek és nagyoknak, a  legkülönbözőbb témakörökben: színhází előadások, koncertek, filmek, kiállítások, konferenciák, rádióműsorok, kóstolók, irodalmi, zenés és költészeti foglalkozások.

Jöjjön el és fedezze fel a mai frankofóniát a Francia Nagykövetséggel és a partner nagykövetségekkel: Kanadai Nagykövetség, Moldáv Köztársaság Nagykövetsége, Libanoni Nagykövetség, Svájci  Államszövetség, Belgiumi Frankofón Közösség, Madagaszkári Konzulátus, Bolgár Kulturális Intézet, Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége, Budapesti Román Nagykövetség, Marokkói Királyság  Nagykövetsége, Tunéziai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége,Vietnámi Szocialista Köztársaság Nagykövetsége, Görög  Nagykövetség.

A rendezvények nyilvánosak és nagy részük ingyenes.

Frankofón filmnapok

A Frankofón Fesztivál keretében megrendezésre kerülő Frankofón Filmnapok 2014. február 28. és március 9. között változatos programmal várja a közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Filmnapok szervezői a Frankofónia Nemzetközi Szervezete tagországainak filmjein keresztül mutatják be, milyen sokszínű is a frankofón világ.

A hagyományokat követve, a magyarországi független filmforgalmazókkal együttműködésben négy premier előtti vetítés szerepel a programban.

Idén először versenyfilm-kategória is indul nyolc alkotással. A győztes film magyarországi terjesztését megszerző a TV5 Monde csatorna 1000 eurós finanszírozást ajánl fel annak a magyar forgalmazónak, amely a közönségdíjas filmet a későbbiekben forgalmazni fogja.

{youtube}

{/youtube}

A Friss és ropogós szekció az elmúlt évek ismert és elismert frankofón filmjeinek krémjéből áll:  vígjátékot, drámát és dokumentumfilmet is láthat majd a magyar közönség. Idén nagy hangsúlyt kap a vígjáték, ami egy kétesélyes műfaj, de egy jó filmnél garantált a siker!  A vicces pillanotokon túl lesz még borzongás és nem várt fordulat. A társadalmi problémák is előkerülnek a drámákon keresztül, melynek kemény világából  olykor a szerelem jelenti a kiutat. Végül, de nem utolsó sorban említsük meg az ugyancsak társadalmi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket, melyek segítenek megismerni és megérteni a világ és a filmművészet meghatározó korszakait.

A fesztivál különleges eseményei igazi Csemegék: a szervezők többek között rövidfilm-válogatással, egy különleges némafilm-koncerttel, illetve a Visszajárók című nagysikerű francia tévésorozat három epizódjával kedveskednek a közönségnek, amely tavaly megkapta a legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-díjat.

A Párizsi Francia Intézet Afrikai Filmintézetével együttműködésben a Filmnapokon látható egy afrikai filmválogatás is, amely, többek között, Sotigui Kouyaté mali származású burkina faso-i színész filmjeiből áll. A vetítéseket az afrikai és karibi világ filmművészetének nagyjait bemutató fotókiállítás egészíti ki. A kiállítás az Urániában Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben március 5. és 25. között látogatható.

Emellett több meghívott rendező is részt vesz a bemutatókon, illetve a vetítések utáni közönségtalálkozókon.

A Filmnapok teljes programja most már elérhető az alábbiakban, valamint az urania-nf.hu weboldalon. A vetítésekre a jegyárusítás már megkezdődött. Jegyek a tavalyihoz képest változatlan áron kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

Jegyfoglalás, információ: +36 1 486-3400, 486-3413, 486-3414

Részletes információk a Francia Intézet honlapján és a Facebookon.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó