Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Csodásan teltek a németországi üdülés napjai, de véget értek. Hálás búcsúzkodás után az irányt Freiburgon keresztül Bollwiller, a francia szállásunk felé vettük.

Megdobbant a szívem, amikor a közlekedési táblán feltűnt az átjáró.Szinte pontosan tíz éve voltam utoljára Franciaországban, erősen megdobbant a szívem, amikor a közlekedési táblán feltűnt az átjáró.

A tip-top, ápolt német utak után a határt átlépve után azonnal érzékelhető volt a kontraszt: gazos útszél, rossz minőségű út. Az előzékeny német autósok után a bizonytalankodó turistára türelmetlenkedő Peugeot villog, sofőrje méltatlankodik és gesztikulál.

A Cap Florival végül pozitív csalódást okozott.Izgalommal vártam, hogy milyen lesz az interneten lefoglalt szállás, mert annyira olcsó volt és a képeken annyira jól nézett ki, hogy már gyanús volt. Egy kétszobás appartement hat fekvőhellyel 17 ezer forint volt egy éjszakára! A Cap Florival végül pozitív csalódást okozott. Ajánlani tudom mindenkinek, aki a környékre jön. A tiszta, korszerűen felszerelet lakások tökéletesek egy átutazónak, aki pár éjszakát tölt el itt egy kis kirándulással egybekötve.

Ami az árakat illeti, ottjártunkkor a benzin kicsit drágább (456 Ft) volt mint Magyarországon (~420 Ft). Az utca elején levő élelmiszer áruház, a Super U árai kb. magyar árak, csak aki az olcsóbb és akciós dolgokra van ráálva itthon, az fogja kicsit drágábbnak találni.

Kilátás a VogézekreSzóval a Vogézekre (Vosges) néző szállás elfoglalása után jött egy kellemes este, majd éjszaka és másnap (vasárnap) korán reggel indulva célba vettük Colmart.

Könnyen találtunk ingyenes parkolót a Kis Velence (Petite Venise) mellett, bár vasárnap a fizetős helyeken is ingyen lehet parkolni. A csatorna neve Launch és nem véletlenül kapta a környék Velencéről a nevét...

A boltok, a vásárcsarnok - kivéve a mütyürárusok - egyébként német hatásra mindenhol zárva... Akkor még nem sejtettük, hogy pár év múlva Magyarországon is így lesz...

A séta során hol plüss, hol fából faragott, hol dombormű formában felbukkant a gólya (la cigogne), ez Elzász szimbóluma.

Látni fogjátok még a New York-i szabadságszobor készítőjének, Bartholdi múzeumát is, amelynek szintén Colmar ad otthont.

A nagyon kellemes sétáról beszéljenek tovább ismét a képek és a videók.

Képek Colmarból:

mt_gallery

Colmar címere

Musée Bartholdi

Musée Bartholdi

Musée Bartholdi

A kirándulás előző állomása Bázel, következő állomása Mulhouse.

Kérdésed, észrevételed van? Szólj hozzá!

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó